Výborná hrachová kaše od babičky

Výborná hrachová kaše od babičky
  • Čas přípravy
    15 minut
  • Doba vaření
    55 minut
  • Porce
    4
  • Ready In
    1 hodina, 10 minut

Hrách je důležitá luštěnina a její plody obsahují vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, vápník i hořčík. Kvete od října do dubna. Na talíři bychom ho měli mít často, proto jsme si dnes připravili hrachovou kaši.

Výborná hrachová kaše od babičky je tradiční staročeský pokrm, který patřil k rychlým a levným jídlům. Můžeme ji připravit ze zeleného i ze  žlutého hrachu, ale příprava ze žlutého hrachu je rychlejší, jelikož se nemusí namáčet. K hrachové kaši se nejlépe hodí uzené maso, párek, vejce a kyselá okurka.

Suroviny – Výborná hrachová kaše od babičky

  • Žlutý hrách, půlený
  • Cibule
  • Máslo
  • Řepkový olej
  • Mléko
  • Česnek
  • Majoránka
  • Sůl

Postup přípravy – Výborná hrachová kaše od babičky

  • Hrách probereme, propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, aby byl ponořený, osolíme a dáme vařit.
  • Vaříme na mírném plameni asi 45 minut do změknutí hrachu, dokud se hrách nezačne rozpadat.
  • Uvařený hrách scedíme a rozmixujeme. Přidáme máslo, teplé mléko, vodu z vaření a rozmixujeme na hladkou kaši. Pokud je kaše moc hustá, přidáme ještě teplé mléko nebo vodu z vaření.
  • Do rozmixované kaše přidáme prolisovaný česnek, majoránku a necháme na plotýnce chvilku prohřát. Dle chuti přidáme sůl.
  •  Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na plátky. Poté ji na oleji osmahneme do tmavě zlaté barvy.
  • Hrachovou kaši podáváme s osmahnutou cibulkou, uzeninou či vejcem a kyselou okurkou.

TIP:

  •  Je lepší udělat kaši řidší, protože kaše pořád postupně houstne.

Vyzkoušejte také:

 

Suroviny

Výborná hrachová kaše od babičky

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..